☝️Говорячи про гіпсокартон, звернемося до історії його основної складової - гіпсу. Цей будівельний матеріал застосовувався ще п'ять тисячоліть тому в Єгипті. Його використовували для оздоблення стін, а потім розписували їх.

Чому ж гіпс через стільки років і досі використовується в якості будівельного матеріалу? Справа в тому, щоб гіпс при додаванні води приймає абсолютно будь-яку форму і швидко твердне. Це його властивість використовували і стародавні єгиптяни, і сучасні будівельники. Гіпс використовується в якості штукатурки, а також як основний матеріал для ліпнини.

⭐️Історія гіпсокартону почалася тільки в кінці XIX століття, коли Августин Саккет запатентував машину, яка виробляла листи гіпсокартону. Вони складалися з декількох шарів паперу, склеєних між собою за допомогою гіпсу. Товщина одного аркуша становила 0,5 сантиметра. Нова «будівельна дошка» мала безліч переваг. З її допомогою можна було отримати абсолютно рівну поверхню, яка не потребувала шпаклівку або штукатурку. Стіна з гіпсокартону вже готова до фарбування або обклеювання шпалерами. Крім цього, новий матеріал мав підвищену вогнестійкість, працювати з ним було дуже зручно і легко.

➡️Згодом технологія виготовлення гіпсокартону змінювалася. У тому вигляді, в якому цей матеріал знайомий нам сьогодні, він з'явився на початку XX століття. Ідея виготовляти листів гіпсокартону не з п'яти, а з двох шарів належала Стефану Келлі. Такий спосіб виробництва значно спрощував технологічний процес. А американський інженер Кларенс Устман запропонував закривати краї готових гіпсокартонних листів
Сасні виробники виготовляють листи гіпсокартону довжиною від 2,5 до майже 5 метрів, шириною приблизно 1,2 - 1,3 метра. Товщина виробу коливається від 0,8 до 2,5 см. Для його виробництва використовується композитний матеріал, який дозволив підвищити такі характеристики як вогнетривкість, щільність і міцність.

➡️Крім цього, гіпсокартон вважається абсолютно нетоксичним матеріалом. Він робиться з екологічно чистих компонентів і не має неприємного запаху. Ще однією його особливістю є здатність в залежності від вологості повітря вбирати або навпаки віддавати вологу. І вже зовсім унікальним є те, що рівень кислотності гіпсокартону збігається з кислотністю організму людини. Ця особливість дозволяє широко застосовувати гіпсокартон як в звичайних приміщеннях, так і в медичних.

☝️Хочете дізнатись більше про цікаві історичні факти? Підписуйтесь на наші соціальні сторінки
https://vamiut.ua