⭐️Тадао Андо - японський архітектор, Прітцкерівський лауреат, справжній поет бетону, як ніхто вміє поводитися з простором. Хто хоч раз був в побудованій ним будівлі, не забуде цей досвід ніколи. Його ім'я у всіх на вустах, адже найближчим часом він має перебудовати будівлі паризької Біржі для французького мільярдера Франсуа Піно.

☝️Архітектор проектує дуже багато, сьогодні повний список проектів, від великих до самих крихітних, давно перевалив за 150. Масштаб його обдарування і унікальність підходу очевидні.
Все, побудоване Тадао Андо, можна розділити на чотири великі групи: житлові будинки, храми, музеї і грандіозні ефектні реконструкції, зроблені на замовлення Франсуа Піно.

➡️Крім традиційних японських храмів, Тадао Андо створив кілька будівель для християнських громад.
Іноді Тадао Андо може зробити ставку на просту бінаріость і отримати несподівано виразний образ - так сталося в техаському Музеї сучасного мистецтва в Форт Ворт: архітектор звів два абсолютно однакових павільйону☝️

➡️Про бетон Тадао Андо іноді кажуть, що він гладкий, як шовк. Архітектор пояснює, що якість конструкції не залежить від самого складу, а залежить від форми, в яку бетон влитий. Завдяки розвиненій традиції дерев'яної архітектури в країні рівень ремісничого майстерності в Японії дуже високий.

➡️Дерев'яна форма може бути настільки ідеальною, що жодна крапля не витече зі швів. Необхідні водонепроникні форми, інакше будуть з'являтися порожнини, і поверхня може дати тріщину.

➡️Цікаво, що Тадао Андо - повний автодидакт. Вивчився професії самостійно. У дитинстві Тадао Андо багато часу проводив на вулиці і за містом на природі.
З 10 до 17 років захоплено клеїв модeлі кораблів, літаків, багато ліпив, навчався у столяра, майстерня якого знаходилася через дорогу від його будинку. В юності спробував почати кар'єру боксера, не пішла. Потім зайнявся самоосвітою і опановував вміннями, працюючи у професіоналів, дизайнерів і архітекторів-містобудівників